Tussen de ondergetekenden:
- Naam, voornaam: Brisaert Gilbert
Beroep: geneesheer
Adres: Dworpsestraat 82-84 te 1651 Dworp
- Naam, voornaam: De Geyter Brigitte
Beroep: geneesheer
Adres: Avenue des Eglantines 13 te 1410 Waterloo
- Naam, voornaam: Delrue Stephan
Beroep: geneesheer
Adres : Wolvertemsesteenweg 177 te 1850 Grimbergen
- Naam, voornaam: Larminier Frans
Beroep: geneesheer
Adres : Platanenlaan 18 te 1850 Grimbergen
- Naam, voornaam: Panneels Jan
Beroep: geneesheer
Adres :Wijngaardlaan 19 te 1970 Wezembeek-Oppem
- Naam, voornaam: Polet Marc-André
Beroep: geneesheer
Adres: Chemin des Hayes te 1380 Lasne
- Naam, voornaam: Vanbrabant Marina
Beroep: geneesheer
Adres : Kampenhoutsebaan 34 te 1982 Elewijt
- Naam, voornaam: Vanden Bemden Stéphane
Beroep: geneesheer
Adres : Lt. Philipaertstraat 17 te 1820 Melsbroek
leden van de Raad van Bestuur verkozen ter gelegenheid van de statutaire Algemene Vergadering op 16 december 2011 nemen akte van de wijziging van de statuten op een geldige wijze beslist door de Algemene Vergadering op 16 december 2011.
De wijziging van de statuten hebben betrekking op artikel 13.
TITEL I: OMSCHRIJVING van de VERENIGING
Artikel 1: De naam van de vereniging luidt: Aeromedische Associatie van België (AMABEL)
Artikel 2: De vereniging wordt opgericht op 14 juli 2004 voor onbepaalde duur.
Artikel 3: De maatschappelijke zetel is gevestigd te: 1850 Grimbergen, Platanenlaan 18 waarnaar alle correspondentie geldig kan gericht worden.
De zetel kan bij beslissing van de Raad van Bestuur te allen tijde verplaatst worden.
Artikel 4: Doel van de vereniging:
- het verenigen van geneesheren houder van een getuigschrift van bijkomende vorming in de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde;
- het organiseren, voor geneesheren, afwisselend in de twee landstalen, van een basiscursus in de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde;
- het organiseren van een bijscholing in de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde;
- het organiseren van symposia over lucht- en ruimtevaartgeneeskunde;
- het bepalen van een deskundig standpunt in verband met lucht- en ruimtevaartgeneeskunde en het adviseren daaromtrent van de officiële instanties;
- de vertegenwoordiging van België bij internationale organisaties en de deelname van deskundigen aan internationale congressen steunen en bevorderen.
Artikel 5:
5.1: De vereniging kan alle activiteiten ondernemen en alle gepaste middelen aanwenden om de maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Zij kan ook in die zin, op bijkomstige wijze, handelszaken stellen, doch slechts voor zover de opbrengst hiervan uitsluitend wordt besteed aan deze doelstellingen.
5.2: Bij ontbinding van de vereniging, om welke reden ook, moet het vermogen van de vereniging worden bestemd voor een organisatie waarvan de werking aansluit bij de werking van de vereniging of voor een organisatie met humanitaire doelstellingen, te bepalen door de Algemene Vergadering, conform Artikel 21. Het mag niet worden uitgekeerd aan de leden.
Artikel 6: De vereniging bestaat uit werkende leden, beschermende leden en ereleden.
TITEL II: DE WERKENDE LEDEN
Artikel 7: De werkende leden van de vereniging, verder “leden” genoemd, zijn geneesheren houder van een getuigschrift van bijkomende vorming in de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde.
Artikel 8:
8.1: Het aantal leden bedraagt ten minste vier en is verder onbeperkt. De vier ondergetekenden, oprichters, zijn de eerste leden.
8.2: Indien het aantal leden daalt tot minder dan vier, wordt de vereniging van rechtswege ontbonden.
8.3.Nieuwe leden worden aangenomen door de Raad van Bestuur. Een eventuele weigering moet niet gemotiveerd worden. Door het aanvaarden van het lidmaatschap, aanvaarden de nieuwe leden de statuten van de vereniging.
Artikel 9: De leden van de vereniging worden gehouden een jaarlijkse bijdrage te betalen.
Het bedrag daarvan wordt, op voorstel van de Raad van Bestuur, door de Algemene Vergadering van de maand december bepaald.
Een lid dat zijn bijdrage niet betaalt wordt geacht ontslag te nemen.
Artikel 10: De aanvraag tot lidmaatschap van de vereniging moet schriftelijk gebeuren door een brief gericht aan de voorzitter.
In deze brief moeten volgende gegevens worden vermeld:
- naam en voornaam
- geboorteplaats en datum
- adres
- specialiteit
- RIZIV nummer
- datum en naam van het organisme dat het attest van bijkomende vorming in de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde heeft afgeleverd
- het taalstelsel
Artikel 11: Elk lid kan te allen tijde uit de vereniging treden. Het moet dat schriftelijk melden aan de voorzitter.
De Algemene Vergadering kan, om ernstige redenen, besluiten een lid uit de vereniging te sluiten.
De beslissing daartoe moet genomen worden bij een 2/3 meerderheid.
TITEL III: De BESCHERMENDE LEDEN en de ERELEDEN
Artikel 12:
12.1: Beschermende leden zijn personen, al dan niet geneesheer, rechtspersonen, bedrijven of andere verenigingen die om bepaalde redenen, hun steun willen betuigen aan de vereniging “AMABEL”
Beschermende leden bepalen zelf het bedrag van hun financiële bijdrage.
12.2 De titel van erevoorzitter of erelid kan, op voorstel van de Raad van Bestuur door de Algemene Vergadering worden toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging of voor de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde.
12.3 De beschermende leden en ereleden zijn gerechtigd de algemene vergaderingen bij te wonen. Zij zijn evenwel niet stemgerechtigd.
TITEL IV: WERKING en VERKIEZING van de RAAD van BESTUUR.
Artikel 13:
13.1: De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur bestaande uit minimum zes en maximum acht geneesheren (drie of vier Franstalige en drie of vier Nederlandstalige) leden van de vereniging.
13.2: De leden van de Raad van Bestuur worden verkozen door de Algemene Vergadering tijdens de statutaire vergadering van de maand december.
13.3: De duur van hun mandaat is drie jaar. Zij zijn herkiesbaar.
13.4: De leden van de Raad van Bestuur duiden in hun midden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester aan. De voorzitter en de ondervoorzitter mogen niet tot hetzelfde taalstelsel behoren.
13.5: De mandaten in de Raad van Bestuur zijn onbezoldigd
Artikel 14:
14.1: De leden, kandidaat voor een mandaat in de Raad van Bestuur, zijn gehouden hun kandidatuur schriftelijk en aangetekend in te dienen bij de Secretaris, minstens 21 dagen voor de datum van de algemene vergadering en waarbij zij hun taalstelsel vermelden.
14.2: Van de kandidaten worden twee lijsten opgesteld, een Franstalige en een Nederlandstalige.
Op elke lijst worden de kandidaten alfabetisch gerangschikt en in die volgorde overgebracht op de stembrieven.
Men stemt voor zoveel kandidaten als er mandaten te begeven zijn.
De stembrieven met meer stemmen zijn ongeldig
De stembrieven met minder stemmen zijn onvolledig maar zijn geldig.
De eerste drie kandidaten van elke lijst die het meeste stemmen behalen zijn verkozen.
Hun mandaat duurt drie jaar en zij zijn herkiesbaar conform artikel 13.
14.3: Indien een van de bestuurders, door ontslag, afzetting of overlijden wegvalt, wordt hij vervangen door de kandidaat die op dezelfde lijst, na hem de meeste stemmen behaalde.
14.4: Indien uit de uitslag van de verkiezing, blijkt dat er in een of beide taalstelsels, niet voldoende kandidaten worden verkozen of door later ontslag, afzetting of overlijden minder dan drie bestuurders overblijven, wordt de Raad van Bestuur onvolledig samengesteld.
De Raad blijft dan evenwel geldig zetelen en blijft bevoegd om de vereniging te leiden, maar hij moet in alle geval uit minstens vier personen bestaan.
14.5: De Raad van Bestuur kan ter gelegenheid van een volgende zitting van de Algemene Vergadering, een partiële verkiezing inrichten om de vacante zetels in te vullen.
14.6: Alle mandaten in de Raad van Bestuur vervallen op de dag van de driejaarlijkse verkiezingen door de Algemene Vergadering in de maand december zoals bepaald in artikel 13.2.
Artikel 15: In geval van gezamenlijk ontslag van bestuurders of afzetting van de Raad van Bestuur door de Algemene Vergadering, of in geval het aantal bestuurders daalt tot minder dan vier, wordt zonder verwijl een buitengewone Algemene Vergadering bijeengeroepen met op de agenda een nieuwe algemene verkiezing van de leden van de Raad van Bestuur zoals bepaald in artikel 14.
De uittredende secretaris wordt belast met het inrichten en het leiden van deze vergadering.
Artikel 16:
16.1: De Raad van Bestuur vergadert op bijeenroeping door de Voorzitter. De Voorzitter is gehouden de Raad van Bestuur samen te roepen:
- minstens eenmaal per jaar
- telkens het belang van de vereniging het vereist
- en op verzoek van twee beheerders
De oproeping moet minstens 14 dagen voor de vergadering verstuurd worden. Zij vermeldt de agenda.
Bij hoogdringendheid en mits akkoord van de andere bestuurders kan van deze termijn afgezien worden.
16.2: De vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter of bij zijn afwezigheid door de Ondervoorzitter, desnoods door de oudste, in leeftijd, van de aanwezige bestuurders.
16.3: De Raad van Bestuur kan maar geldig zetelen indien ten minste de helft van de bestuurders aanwezig zijn.
16.4: De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid. Bij staking van stemmen beslist de Voorzitter of zijn vervanger.
16.5 De Raad van Bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden die de vereniging aanbelangen, met uitzondering van deze die statutair de bevoegdheid zijn van de Algemene Vergadering.
16.6 De Raad van Bestuur kan voor bepaalde handelingen zijn bevoegdheid overdragen aan een of meerdere bestuurders of aan derden.
16.7: Van elke vergadering van de Raad van Bestuur worden notulen opgemaakt. Deze worden ondertekend door de Voorzitter en de Secretaris of door twee andere bestuurders.
TITEL V: De ALGEMENE VERGADERING
Artikel 17: De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle leden die in orde zijn met hun lidgeld.
Artikel 18: De Algemene Vergadering is bevoegd voor:
- benoemen en afzetten van de bestuurders
- uitsluiten van leden
- goedkeuring van de rekeningen en de begroting
- goedkeuring van het beheer door de Raad van Bestuur en décharge aan de bestuurders
- wijziging van de statuten
- ontbinding van de vereniging
Artikel 19:
19.1: De jaarlijkse gewone algemene vergadering heeft plaats in de loop van de maand december. Zij wordt bijeengeroepen door de Voorzitter. De Voorzitter kan ook buitengewone Algemene Vergaderingen bijeenroepen als het belang van de vereniging het vereist of indien 1/4 van de leden erom verzoeken.
19.2: De oproepingen tot de Algemene Vergadering worden ondertekend door de Voorzitter. Elk lid moet bij gewone brief worden opgeroepen, minstens 14 dagen voor de vergadering.
De brief vermeldt de agenda.
19.3: De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter, bij diens afwezigheid door de Ondervoorzitter.
19.4: De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid, uitgezonderd voor die aangelegenheden waarvoor statutair een andere meerderheid wordt bepaald.
Elk lid beschikt over een stem.
Een lid kan zich laten vertegenwoordigen door een ander lid.
Een lid kan maar houder zijn van maximum twee volmachten.
19.5: Van de Algemene Vergaderingen worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door de Voorzitter en de Secretaris.
TITEL VI: SLOTBEPALINGEN
Artikel 20: Tot wijziging van de statuten kan slechts besloten worden indien ten minste 2/3 van de leden van de Algemene Vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
Indien dit quorum niet wordt bereikt kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen met dezelfde agenda. Deze zal geldig kunnen besluiten ongeacht het aantal aanwezigen. Voor elke statuutwijziging is een meerderheid van 2/3 vereist van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, ook op de tweede vergadering.
Artikel 21: Voor de beslissing tot ontbinding van de vereniging en de bepaling van de bestemming van het vermogen, conform artikel 5 punt 5.2 gelden de regels bepaald in artikel 20.